Kurs BHP dla pracowników kuchni

Praca w kuchni wydaje się bardzo przyjemna. Przebywamy w suchym pomieszczeniu, w którym najczęściej jest ciepło, ładnie pachnie, a pod ręką mamy wiele różnorodnych produktów spożywczych. Wykonywanie pracy w takich warunkach wydaje się bardzo przyjemne i pożądane przez większość osób. Czy jednak rzeczywiście tak jest? Okazuje się że niekoniecznie. Wbrew temu co może się powszechnie wydawać, praca w kuchni jest również niebezpieczna. Jakie zagrożenia można spotkać w takim zawodzie? Wyjaśnia to kurs BHP.

 

Poparzenia ogniem i wrzątkiem

 

Do najczęstszych wypadków dochodzi przez niekontrolowany kontakt z płomieniem, rozgrzanymi elementami oraz wrzątkiem. Wśród pracowników kuchni bardzo popularne są poparzenia płomieniami z kuchenki gazowej oraz wrzątkiem. Niestety, konsekwencje takich wypadków mogą być groźne i bolesne. Jak do nich nie dopuszczać? Kurs BHP ma zadanie nauczyć pracowników kuchni prawidłowych zachowań podczas obsługi różnego rodzaju sprzętu. I tak, kiedy gotujemy coś na kuchence gazowej, należy ustawić płomień palnika w taki sposób, aby nie wychodził on poza obrys garnka. Obsługując z kolei piekarnik, kurs BHP zwraca uwagę na to, aby naczynia wyjmować z niego mając na rękach rękawice – krótkie lub długie. Istotne jest również zwrócenie uwagi na to, kiedy mamy do czynienia z naczyniami wypełnionymi wrzątkiem. Wylanie takiego gorącego płynu na siebie grozi bardzo poważnymi poparzeniami. By do tego nie dopuścić, należy korzystać z rękawic, mieć na nogach obuwie na gumowych podeszwach, zapewniających bardzo dobrą przyczepności do śliskich i mokrych podłóg. Jak widać, wykonując pracę w kuchni na każdym kroku można spotkać liczne zagrożenia. Kurs BHP ma nas nauczyć tego, jak skutecznie im zapobiegać. Profilaktyka jest bardzo ważnym elementem, dlatego regularne uczestnictwo w takich kursach pozwala wśród pracowników wyrobić prawidłowe nawyki.

 

Ostre przedmioty

 

Nie tylko temperatura jest zagrożeniem podczas pracy w kuchni. Równie wielkie niebezpieczeństwo stanowią liczna narzędzia i sprzęty kuchenne. Począwszy od bardzo ostrych noży i szpikulców, poprzez maszynki do krojenia, siekania i mielenia, aż po blendery. Ostre i wirujące ostrza mogą nie tylko skaleczyć skórę, ale również doprowadzić do poważnych uszkodzeń kończyn, a także odcięcia palców. To wszystko są poważne zagrożenia, których pod żadnym pozorem nie można bagatelizować. Należy o nich ciągle przypominać, jak również rozmawiać z pracownikami o tym, jak praca powinna być wykonywana w sposób bezpieczny dla nich oraz dla ich otoczenia.

 

Zaplanuj kurs BHP w swojej firmie razem z https://bhp-praktyk.pl/bhp/

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *